Valorant el Cafè de Patrimoni a Sabadell

Benvolguts i benvolgudes,

La veritat és que la idea de visitar dues institucions diferents en una mateixa trobada era tota una novetat però creiem que el resultat va ser molt positiu: d’una banda el Museu de l’Institut Català de Paleontologia i, de l’altra, el Museu del Gas. Tots dos centres comparteixen diverses característiques que crèiem que podia ser interessants en una visita conjunta: tots dos són a Sabadell i a una distància molt propera, tots dos tenen un caràcter privat i tots dos tractes temes propers a la temàtica científica.

Per començar, si fa aproximadament un any, Albert Sierra va realitzar aquella fotografia sobre utilització de terminals mòbils dels visitants de museus, no vam poder evitar realitzar de nou la pregunta. Aquí en teniu el resultat.

Cafès de Patrimoni 27 d'octubre de 2012.

Al Museu de l’Institut Català de Paleontologia vam poder visitar les seves instal·lacions des dels magatzems del soterrani fins la seva darrera exposició temporal: “Gairebé humans”. Aquesta institució va renovar la seva museografia recentment. El que abans eren sales amb vitrines repletes de fòssils actualment es dirigeix a explicar el procés d’excavació, estudi i conservació de restes fòssils que es duen a terme a l’ICP. D’altra banda, l’espai d’exposicions temporals així com altres propostes anexes a l’exposició permanent permet centrar la mirada del visitant en altres aspectes, com pot ser la genealogia dels hominoïdeus o restes de dinousaures en la passada exposició temporal.

Magatzems del Museu de l’Institut Català de Paleontologia

Pel que fa al debat es van introduir alguns conceptes de gestió privada, avantatges i desavantatges d’aquest model. Tangencialment es van tractar altres temes com són aspectes d’accessibilitat sensorial o l’aposta de les corporacions per accions d’aquest tipus mitjançant la Responsabilitat Social Corporativa. Un debat variar i enriquidor. Vam intentar comunicar via Twitter els diferents aspectes que s’hi van tractar. Podeu trobar un recull al següent Storify.

La ubicació del Museu del Gas, al centre de Sabadell, així com la seva recent incorporació al panorama museístic de la ciutat, el van fer un espai excel·lent per visitar per la tarda. Aquest museu, depenent de Fundació Gas Natural, pretén oferir una visió històrica dels canvis soferts per la societat arran de l’aparició de l’energia del gas i l’electricitat. La visita, però, no es va limitar a atendre el discurs expositiu sinó que vam poder conèixer aspectes de la producció expositiva, comentaris respecte l’adequació de la museografia a les visites, etcètera.

Recepció del Museu del Gas

Anuncis

3 responses to “Valorant el Cafè de Patrimoni a Sabadell

  1. Bon dia. Jo recordo haver visitat l’Institut Català de Paleontologia fa un parell d’anys i van fer una reforma important. Ara és (i així es pot percebre) més avantguardista i contemporani: audiovisuals, exposicions temporals, diorames, jocs virtuals,…. adaptant-se més al nostre temps i no als de fa 3 generacions. Sí, realment és un model a seguiren l’àmbit museogràfic 🙂

    • Efectivament, el Museu de l’Institut Català de Paleontologia va renovar la seva museografia fa un parell d’anys. No només els mobles i les vitrines sinó que tota la concepció va sofrir un canvi, passant d’un discurs proper als gabinets de ciències naturals a una proposta dirigida a explicar què s’investiga i com a l’ICP.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s