Patrimoni en risc

can batlló

Benvolguts t@ts,

Amb aquest post s’obre una nova etapa a Cafès de Patrimoni basada en la participació i la reflexió crítica envers el patrimoni cultural, les seves potencialitats, capacitats i usos… o mals usos. El primer bloc temàtic del nou Cafès de Patrimoni està enfocat a debatre sobre el Patrimoni cultural en risc:
Què entenem com a risc? És perill? Què significa perdre el patrimoni? A continuació i per mitjà d’una sèrie de preguntes i una conclusió final, obrim aquest nou espai de debat a la xarxa… Esteu preparats?

Què és un bé patrimonial? Valoració, protecció i dinamització?
El valor de tot testimoni cultural sorgeix del seu ús i significat en el passat i en la manera que ha arribat fins el present, en el context de la comunitat que el va crear i reproduir. Difícilment parlarem d’un patrimoni immaterial no lligat a les formes de vida materials en un territori i en un moment històric concrets, tot i que hagi conegut nous significats i valors.

Quin és el valor d’aquests elements? Com els podem aprofitar?   
Molts elements del passat han perdut el seu sentit original: camins que no porten enlloc, camps de conreu urbanitzats, masies i terrenys adaptats a nous usos, fàbriques convertides en biblioteques, celebracions rurals que s’han fossilitzat….

És necessari per tant tornar a situar aquests elements per a què tinguin un sentit en el temps i l’espai. És necessari contextualitzar la seva aparició i el seu significat per a què formin part del nostre entorn i tinguin sentit i funcionalitat en el present.

Si identifiquem, protegim i reconeixem els valors dels béns patrimonials, el següent pas és establir la seva funció social, és a dir, promoure i fomentar els seus valors per a què generin oportunitats a nivell educatiu, social, cultural i econòmic a les comunitats sustentadores.

I com a conclusió…
Ciutadania i patrimoni cultural són conceptes entrelligats i indivisibles. Oblidar el patrimoni és dimitir com a ciutadans. No reconèixer la funció social del patrimoni existent en un territori és desaprofitar les seves potencialitats, els seus recursos i les seves capacitats… però el més important, és fer invisibles els seus ciutadans.

Amb les opinions de veus convidades que anirem penjant en aquest espai i les vostres, ens agradarà molt fomentar el diàleg en xarxa, també en properes visites!
Gràcies i endavant!

Text de Cafès de patrimoni amb la

col·laboració d’Isabel de la Parte (antropòloga)

Anuncis

10 responses to “Patrimoni en risc

 1. Pinta molt bé el que dieu referent a aquesta nova etapa. L’abast és molt ampli la qual cosa vol dir que podeu convertir-vos en un referent a seguir.
  Salut i pel que necessitu
  Joaquim
  JMC Comunicació i Innovació per la Sostenibilitat

 2. Benvolguts companys de Cafès de Patrimoni:

  Ja us venia seguint fa mesos via Twitter i, a més, vam tenir la oportunitat de coneixer-nos en persona a #Homepage / El Quatre Sala d’Art el passat mes d’abril. Enhorabona per la nova secció,perquè si el patrimoni cultural està en risc, tots nosaltres també ho estem, i no ho podem permetre. Voldria puntualitzar dues qüestions:
  – La primera: llegint el vostre post em ve a la ment una frase de Goethe que des de fa molts anys tinc penjada al suro del meu despatxet: “Qui no pot aprofitar-se de tres mil anys d’història, viurà a les fosques la resta de la seva vida”.
  – La segona: el fet que el patrimoni estigui en risc comporta que els professionals de la cultura i l’educació també ho estem, o, almenys, aquest és el meu parer. La precarietat del nostre àmbit està arribant a uns límits insostenibles, i considero que això és molt greu.

  En fi, companys@, no em vull allargar més, i gràcies un cop més per donar-nos la oportunitat de tenir un espai de debat i de reflexió.

  Una abraçada,

  Rosa.

  P.d.: tenim pendent un cafè de patrimoni : )

 3. Encantada de poder participar amb aquestes propostes. Portem uns mesos on a Sants han enderrocat dos edificis importants de la història local del barri Sants i d’Hostafrancs. I a més per raons, en una d’elles un tal sospitoses. A vegades, aquestes pèrdues poden portar coses bones. I quines han estat? La necessitat de juntar-nos diversos professionals del barri per tal de posar sobre la taula aquests fets. Volem donar valor al nostre patrimoni!

  Gràcies per proposar aquest tema.

  • Gràcies pel comentari. Molt interessant aquesta proposta que fas; de fet jo mateix he viscut sempre molt a prop d’un dels edificis que comentes. Si vols explicar-nos la vostra experiència com a col·lectiu que busca maneres de protegir en patrimoni local, endavant!

   • HOla Marta,

    Abans de res… moltes gràcies per la invitació! Acceptem la vostra invitació i intentarem presentar una ponència o assistirem al congres.

    Gràcies pel teu i vostre interés en Cafés de Patrimoni i la proposta que hem presentat.

    Salutacions i estem en contacte!

 4. Retroenllaç: Visita al recinte modernista de l’antic Hospital de Sant Pau | Cafès de patrimoni·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s