Patrimoni en risc en temps de conflictes: reflexions d’Antoni Rojas

Buda de Bamian fotografiat per Marco Bonavoglia. Font: wikimedia

Buda de Bamian fotografiat per Marco Bonavoglia (1976). Font: wikimedia

Un context on podem parlar de patrimoni en risc és el vinculat als conflictes bèl·lics. En el marc de les guerres que han rebut més atenció pels mitjans de comunicació, les agressions al patrimoni cultural sempre han estat presents.

A la guerra del Golf van ser habituals les notes de premsa on es destacava la desaparició, degradació o expoli d’elements patrimonials. Anys més tard, la destrucció dels Budas de Bamiyan (2001) per part dels talibans va generar un destacat impacte mediàtic. Poc després, la guerra dels EUA a Irak (2003) va esdevenir un constant tauler d’informacions entorn el tràfic de patrimoni o la desaparició d’equipaments patrimonials.

Durant la revolució a Egipte (2011) es van produir diversos episodis d’atac al patrimoni cultural, dels quals les afectacions a peces del Museu del Caire van ser dels més difosos i comentats.

L’actual conflicte a Síria està deixant un degoteig de notícies entorn de saqueig de jaciments arqueològics, espoli de material moble, o destrucció d’elements arquitectònics amb segles d’antiguitat.

De tots aquests conflictes, a la memòria col·lectiva queda la imatge de la poca efectivitat de les reiterades denuncies per part organitzacions en defensa del patrimoni cultural. Aquestes veus no han pogut evitar la seva destrucció en el marc dels esdeveniments esmentats.

I fins ara, hem parlat dels casos més mediàtics. De les guerres que no apareixen als mitjans trobarem, de ben segur, localitzarem i identificarem un patrimoni cultural amb un alt perill de desaparèixer sense deixar rastre ni notícia, un patrimoni en risc.

Antoni Rojas

Tècnic de projectes i responsable de la Unitat d’Estudis i Anàlisis de l’ICRPC

Podeu llegir més reflexions al seu blog Patrimoni Cultural 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s