Valoració de la visita al recinte de l’Hospital de Sant Pau

Benvolguts i benvolgudes,

el passat dissabte dia 20 de juliol vam poder gaudir d’una excepcional visita al recinte de l’Hospital de Sant Pau, a Barcelona. Aquest recinte, planificat per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, actualment està en procés de rehabilitació després d’haver patit diverses reformes i moments d’abandonament un cop els pavellons originals no van poder assumir les seves funcions sanitàries originals degut als requeriments tècnics, sanitaris I de seguretat actuals.

Amfiteatre del Pavelló d'administració.

Amfiteatre del Pavelló d’administració.

Volem agrair un altre cop l’atenció rebuda pel personal de la fundació privada de la Santa Creu i Sant Pau, ens propietari i gestor del recinte, i haver pogut gaudir junts de la visita i el posterior debat.

Segons el nou pla d’usos, el recinte històric de Sant Pau, doncs, està sent habilitat per poder ubicar-hi, en breu, oficines d’organismes internacionals. Aquest recinte, doncs, perdrà la seva funció inicial per tenir-ne una de nova. Això, en el fons, implica uns canvis en la funcionalitat dels pavellons dissenyats per Domènech i Montaner i obliga a passar uns espais eminentment diàfans a espais d’oficines. Aquest canvi, però, s’ha realitzat mitjançant encàrrecs a diferents arquitectes que han treballat amb la premisa de fer arquitectures efímeres i amb la capacitat de percebre els sostres dels pavellons, així com adequar-lo a les necessitats concretes dels nous inquilins.

Tot i que encara queden moltes zones per restaurar i ajardinar, i per això, en part, el recinte mostra un aspecte parcialment inacabat, ja es poden començar a veure com seran aquests espais i com alguns dels projectes han estat resolts.

Finalment destacar que l’espai no serà només per a ús privatiu per a estaments internacionals sinó que mantindrà una funció cultural centralitzada, bàsicament, en el pavelló d’administració, l’entrada al recinte. Aquest acollirà un espai cultural en el qual ja s’està treballant i que allotjarà peces de la col·lecció original del projecte de l’hospital i de l’arquitecte, així com exposicions temporals de producció externa.

Pavelló de Sant Rafael.

Pavelló de Sant Rafael.

Quant al debat de la trobada, pensat per a posar punt final a la reflexió sobre l’existència d’espais patrimonials en risc i amb el recinte de Sant Pau com a espai que ha sabut eliminar aquest risc mitjançant l’atorgació d’un nou ús a un espai abandonat, va derivar també a parlar del model de gestió, eminentment privat, del centre; així com a la confrontació entre un model d’explotació turística principalment privada i el model de ciutat de Barcelona, una ciutat que deriva des de fa uns anys a adoptar una política d’explotació massiva dels espais patrimonials amb la conseqüent pèrdua d’identificació per part dels ciutadans.

I per acabar, volem agrair la participació de tots els visitants, les opinions rebudes, els tuits llençats, fotografies, etcètera. Ens acomiadem uns dies per l’estiu i la calor, gaudiu del patrimoni i us recordem que si voleu compartir amb nosaltres les vostres visites a espais patrimonials, podeu fer-ho mitjançant l’etiqueta #patrimonejant a les xarxes.

Anuncis

2 responses to “Valoració de la visita al recinte de l’Hospital de Sant Pau

  1. Retroenllaç: Un nou Sant Pau i sobre models de ciutat | CARMΣMIX l'estraperlista·

  2. Retroenllaç: Sant Pau, primers apunts | CARMΣMIX l'estraperlista·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s