Polítiques patrimonials: ‘Territoris (patrimonis) ocults, ciutadans invisibles’, de Dani Gutierrez

diversitat

En els darrers posts d’aquest blog s’ha anat comentant aspectes relacionats amb les polítiques culturals o patrimonials i les diferents dimensions que hi participen (ciutadania, professionals o museus…). Vull plantejar un altre punt de vista, una mirada al territori, entès com a element patrimonial, i als seus recursos culturals i naturals, a com els valorarem i com els aprofitem perquè esdevinguin factors de dinamització i desenvolupament.

Després de moltes converses i d’unes quants piulades compartides he arribat a una conclusió clara: sota el concepte “territori ” el que trobem són “persones” , “ciutadans”. Parlar de dinamització territorial també implica posar en valor les dimensions socials, culturals i educatives. No oblidem les persones, ja que són aquestes les que viuen, gaudeixen i es relacionen amb el seu entorn ( territori = persones ).

Des d’aquest punt de vista i després d’haver realitzat projectes arreu del país, he pogut observar municipis, pobles, zones… on ningú s’ha preocupat d’analitzar i posar en valor els recursos culturals i naturals existents, és a dir, espais sense identitat … territoris ocults, per als seus propis habitants i per a la resta…

No reconèixer els valors d’un territori és desaprofitar les potencialitats, els seus recursos i les seves capacitats… però el més important, és fer invisibles als seus ciutadans, és deixar-los a l’estacada.

Els territoris necessiten visions globals, transversals i plurals que posin de manifest totes les seves dimensions. Obviar els valors culturals, naturals i socials d’un territori és oblidar el més important, les persones, que són l’eix central de qualsevol política o planejament que tingui com a objectiu la dinamització territorial.

Com dirien altres … són els ciutadans , estúpids , els ciutadans …


Dani Gutiérrez
Arqueòleg i consultor en patrimoni cultural

Anuncis

2 responses to “Polítiques patrimonials: ‘Territoris (patrimonis) ocults, ciutadans invisibles’, de Dani Gutierrez

  1. Retroenllaç: PETITS APUNTS SOBRE GRANS QÜESTIONS: EL VALOR SOCIAL DEL MUSEU? (PART I) | CARMΣMIX l'estraperlista·

  2. Retroenllaç: Polítiques patrimonials: ‘La participació com a eina de canvi, també en patrimoni’, de Montse Piñeiro | Cafès de patrimoni·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s