Polítiques patrimonials: ‘El jaciment de Sikarra, el compromís d’una societat per la defensa del seu patrimoni’, per Jaume Moya

jaciment de Sikarra by @carmemix

El passat estiu, en el decurs dels treballs de millora de trama urbana del nucli antic, van ser localitzades importants restes arqueològiques a la vila dels Prats de Rei (Anoia-Alta Segarra). Com es preveia, un seguit d’estructures antigues i els materials associats aparegueren al llarg de tot el nucli, però el sondeig fet a la plaça del santuari de la Mare de Déu del Portal va sorprendre a tothom posant a la llum una troballa que semblava especialment important…

Atesa la importància de les restes, es va desenvolupar l’excavació del conjunt de la placeta trapezoïdal, amb una superfície aproximada d’uns 60 m2. Els treballs, dirigits per l’arqueòloga Natàlia Salazar, i promoguts per l’Ajuntament de Prats de Rei i la Universitat de Lleida, van confirmar que es tractava d’un conjunt excepcional: un tram de muralla ibèrica (de 10 metres de longitud per 5 metres d’amplada i 4 metres d’alçada, aproximadament) i un fossat associat, datats, pel que fa al moment de la seva construcció, dins del període Ibèric Antic (finals del segle VI – primera meitat del segle V aC). La singularitat de les estructures, l’espectacular parament de l’escarpa principal, la seva extraordinària antiguitat i el seu excel•lent estat de conservació, juntament amb els materials recuperats i la identificació d’altres restes igualment importants corresponents a l’Ibèric Final (s. III aC) i a època romana (s. II-I aC), el fan un descobriment cabdal.

L’excavació demostrava, a més, l’existència de l’oppidum ibèric de Sikarra, que va donar nom a tota la comarca de la Segarra, extens territori situat a cavall de la Catalunya central i la Catalunya de Ponent. La fortificació constata l’existència d’un nucli de població especialment complex, d’una comunitat notablement desenvolupada sociopolíticament i amb relacions comercials amb fenicis i grecs des d’èpoques molt reculades. Aquestes singularitats obligaran a variar les lectures de la història de la cultura Ibèrica a casa nostra. Per tant, a la seva rellevància històrica i patrimonial, se li afegeix un fort element de reforç de la identitat d’una demarcació històrica ancestral, la segarrenca, que avui es troba trossejada en sis comarques i tres províncies.

No obstant, amb vagues arguments financers, les institucions públiques van donar a entendre la impossibilitat de posar en valor el jaciment i la voluntat de reblir-ho a l’espera que, en un futur indeterminat, pogués ser desenterrat i museïtzat. Davant d’això, un moviment social, coordinat des de la Xarxa Sikarra, formada per un conjunt d’entitats de la Segarra històrica, va posar en marxa la campanya #salvemSikarra per exigir que les restes es preservessin visibles i ben explicades, i no pas amagades.

La campanya, amb un ampli suport popular, va desencadenar una rellevant atenció mediàtica i va comptar amb l’adhesió de diverses forces polítiques, que portaren la qüestió al Parlament de Catalunya. La presentació d’un Manifest per a la seva defensa i d’un projecte alternatiu de preservació foren els instruments finals que van precipitar l’assoliment de l’objectiu. El dissabte 23 de novembre, la Diputació de Barcelona feia públic que es desestimava el rebliment i es posava en marxa un projecte de salvaguarda de les restes compatible amb la seva exhibició pública i el seu aprofitament econòmic i social.

Arribats en aquest punt, ara és el moment per reflexionar sobre el jaciment, la seva posada en valor i la canalització del seu potencial científic, cultural, turístic i educatiu. Alhora, també és una bona oportunitat per analitzar el paper de la societat civil en el descobriment del seu passat, el reconeixement del seu patrimoni i la reivindicació de la seva preservació.

Per tot això, el proper 21 de desembre, als Prats de Rei, us convidem a fer un Cafè de Patrimoni!

Jaume Moya
Camins de Sikarra
La Segarra

I nosaltres agafem el relleu, és clar, allí ens veurem!
(la propera setmana obrim convocatòria de visita per tothom qui vulgui acompanyar-nos a Prats de Rei) Fins el 21 de desembre! 😉
Cafès de Patrimoni

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s