Valoració de la visita a la bateria del Turó de la Rovira de Barcelona

Cafès_bateria_tinet2puntzero
‘Sobre’ la bateria del Turó de la Rovira, by @Tinet2puntzero

Durant aquest trimestre estem parlant de la situació actual sobre el finançament del patrimoni, les directrius i formules que s’hi estan aplicant, les alternatives a curt termini i les conseqüències que aquestes mesures estan provocant en el dia a dia de la realitat patrimonial. Con havíem comentat, amb la creixent manca de recursos públics moltes administracions incideixen en plans basats en el turisme i l’explotació d’espais patrimonials com a estratègia per a recaptar aquests recursos mancants, amb conseqüències per al territori i els seus ciutadans.

La passada setmana vam visitar la bateria antiaèria del Turó de la Rovira de Barcelona, un espai museïtzat pel MUHBA i que aquesta primavera serà objecte d’una nova remodelació per adequar la zona al que ja s’anomena el nou mirador de la ciutat, producte també de les aplicacions dels Plans de turisme de districte que contempla la ciutat de Barcelona. A la visita vam comptar amb la participació de Jordi Ramos, arqueòleg i responsable de diferents campanyes de neteja i condicionament de l’espai i de Pere Nieto, exconseller tècnic del districte d’Horta-Guinardó durant les dues anteriors legislatures i part de l’equip polític que va idear el projecte en aquest espai de la ciutat. També comptàvem amb la presència de representants veïnals de l’AAVV de Can Baró i Turó de la Rovira que ens haguessin explicat el procés d’afectacions urbanes que hi va haver, així com quines havien estat les conseqüències d’aquest procés en els seus barris i a les seves vides i el què s’esperaven properament, però per diferents raons, ambdós van excusar la seva absència a última hora.

Vam fer un recorregut per l’espai de la bateria i ens van anar explicant què havia estat aquest espai pel barri, com van procedir a apostar per un canvi, com es van engegar les sinergies per fer-lo esdevenir un espai museable, quin valor històric tenia per a la ciutat, què havia passat a la guerra civil espanyola, com el ministeri de la guerra va decidir situar una bateria antiaèria en l’únic punt que domina la ciutat a 360 graus i apostar per un nou tipus de tàctica militar i per nou armament transformant canons en sofisticades bateries Vicker les quals disparaven contra els esquadrons aeris italians que van bombardejar la ciutat de Barcelona. També sobre l’ocupació i autoconstrucció de vivendes amb materials poc sòlids des dels anys 40 i la museïtzació d’una part de l’espai dedicada al barraquisme.

En el moment del debat vam tocar temes sobre la delicada relació entre el turisme i el patrimoni, com els processos d’explotació patrimonial i els seus beneficis, qui és el beneficiat i la necessitat de resposta econòmica d’aquests beneficiats en la millora del patrimoni, quines conseqüències estava tenint per al ciutadà aquesta tendència creixent a pagar per espais que abans eren públics i si aquestes eren fórmules encertades i amb casos tan recents con el Park Güell o el Recinte Modernista de Sant Pau, els avantatges i inconvenients per als veïns de la ciutat, l’ocupació d’espais propis característics de barri pel fenomen turístic i la possible desafecció identitària, l’efectivitat de certes estratègies, el benefici social, la sostenibilitat d’aquest model i altres reflexions.

Con sempre, molts temes van quedar damunt la taula – en aquest cas, damunt els murs i terra on ens vam asseure i compartir fred i cacaolats -, apunts i opinions que deixem per a properes trobades i gràcies a la interacció i participació de t@ts vosaltres…. Salut i fins la següent trobada cafetera del 12 d’abril!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s