Patrimoni immaterial: ‘Del reconeixement al consum’, per Jordi Bertran

Algemesi_RiberaExpres
Festa d’Algemesí.
Font: RiberaExpress

El patrimoni immaterial és un concepte relativament nou que va agafar força a partir que la UNESCO realitzà la Recomanació sobre la salvaguarda de la cultura tradicional i popular el 1989, l’impulsà amb la Proclamació de les obres mestres del patrimoni oral i immaterial de la humanitat el 2001, i molt especialment en la seva Convenció del 2003. Posa en valor un seguit d’elements que van més enllà del patrimoni material, és a dir, el monumental.

En un planeta global com l’actual el concepte de la immaterialitat va lligat a especificitats locals o territorials estretament vinculades a les identitats comunitàries facilitadores de la comunicació i la permeabilitat entre les persones. Aquesta idea contribueix a superar la realitat de l’individualisme del segle XXI, imperant en el primer món.

Les festes o les llengües són dins aquest patrimoni immaterial. El reconeixement internacional afegeix una pell de prestigi a manifestacions que han estat o estan amenaçades. Alhora, però, en alguns casos es cau en una banalització d’aquestes mostres reconegudes a través d’una extensió imitativa però desproveïda d’ànima. També esdevé preocupant l’ús turístic del patrimoni immaterial que certes administracions pretenen explotar, en una línia similar a la ja fallida, impulsada per al gaudi dels guiris per Fraga Iribarne quan era ministre d’un llunyà govern espanyol. La salvaguarda d’aquest patrimoni no passa per la descontextualització i exhibició desnaturalitzada per als turistes.

El valor afegit cabdal del patrimoni immaterial és l’estimació que li dediquen els que el fan possible. Tant important és la cerimònia íntima i familiar de fer cagar el tió com l’assistència multitudinària a una de les representacions del Misteri d’Elx, una de les escasses mostres de teatralitat medieval que han sobreviscut a papes, reis i alcaldes. Espais com el Museu de la Festa d’Elx o el Museu Valencià de la Festa d’Algemesí són treballs acurats i seriosos sobre el patrimoni immaterial proclamat per la UNESCO. L’interpreten i l’ajuden a comprendre per les ànimes foranies a la comunitat celebrant.

 

 

Jordi Bertran
Gestor cultural, ha treballat a Cultura de l’Ajuntament de Tarragona i a la Fundació Fira Mediterrània de Manresa. Especialista en cultura popular, ara prepara el projecte del futur Museu Casteller de Catalunya.
@moncasteller

Anuncis

2 responses to “Patrimoni immaterial: ‘Del reconeixement al consum’, per Jordi Bertran

  1. Retroenllaç: VALORACIÓ DE LA VISITA AL MUSEU DE LA PESCA I A L’ESPAI DEL PEIX | Cafès de patrimoni·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s