Valoració de ‘Carajillu de Cafès’ al ‘XVIè Festival Internacional Tarraco Viva’

Tarraco1

Encara amb la impressió d’haver viscut una experiència única, podem dir que hem respirat Tarraco pels quatre costats gràcies a un dels festivals de recreació històrica més genuïns i cas de bones pràctiques en divulgació històrica com és TarracoViva.

Gràcies a un carajillu, un nou format de Cafès creat exprés per viure de manera immersiva el festival romà en una jornada, junt amb un grup reduït de presciptors, hem pogut gaudir d’un intens recurregut per les diferents activitats i iniciatives que en aquesta edició del festival celebraven el Bimil.lenari de la mort d’August.

La iniciativa per part de l’equip i dels participants ha estat valorada com una gran experiència col.lectiva en la qual hem pogut percebre com espectadors i com especialistes, acompanyats per l’organització del festival (els quals han estat en tot moment pendents de les qüestions que hem plantejat i que ens han permès conèixer més de prop el funcionament d’un festival d’aquestes característiques) i poder-lo valorar amb tots els condicionants pressupostaris, logístics, administratius, financers i polítics com un cas de bones pràctiques de divulgació històrica i exemple a seguir en el que hauria de ser un dels objectius principals de qualsevol projecte patrimonial i és la transmissió del coneixement, un coneixement que ha de fer-se comprensible perquè els ciutadans se’l sentin i facin seu i s’acompleixi la finalitat primera del patrimoni que és el seu indiscutible valor social.

Tarraco2

Un dia intens que va començar amb la rebuda de la direcció del Festival amb en Magí Seritjol en cap i Patricia Anton consellera de Turisme, partners d’aquesta iniciativa junt amb la Conselleria de Cultura. Vam poder visitar la instal.lació ‘August, una civilització mediterrània’, un espai que es centrava en la creació per part del primer emperador romà del sistema político-administratiu del seu imperi, que esdevindria la base del que després seria la civilització romana i ara la nostra. La reconstrucció a tamany real de l’Ara Pacis i l’estàtua policromada d’August de Prima Porta eren les peces clau de l’espai, alhora que part de l’escenari d’alguns dels espectacles que s’han pogut veure al llarg d’aquestes tres setmanes i que tant a públic com a nosaltres mateixos ens va deixar bocabadats. Vam acabar el matí amb un intercanvi d’impressions molt enriquidor amb el director M. Seritjol que ens va parlar del balanç positiu d’aquests 16 anys, la formula màgica que ha estat anar poc a poc i a pas ferm, els recursos financers decreixents i de públics creixents ( més de 100.000 espectadors, més de 800 activitats), el poc suport institucional, el valor social i territorial del projecte, el finançament públic i la necessitat de canvis de model, les expectatives de futur i la revisió i millora del model emprat fins aleshores.

Amb Tarraco a Taula vam poder tastar reinterpretacions de plats que seguien les receptes originals i que posaven a l’abast dels restaurants participants nous coneixements i fórmules d’involucració amb el Festival, oferint un producte de qualitat que permet al visitant viure amb major intensitat la seva experiència, i després gaudir d’una tarda de recreacions històriques amb els gladiadors a l’amfiteatre romà, els Ars Dimicandi i amb els bombers de Thaleia al circ romà, per acabar a la nit tancant el cicle experiencial amb el Projecte Phoenix i ‘August el poder de la màscara’, un apropament a la figura més personal de l’emperador Gai Octavi August. Una immersió 100% romana i una experiència que repetirem l’any vinent si els deus ens són favorables.

Agraïm molt la involucració de l’organització del festival per aquesta proposta divulgativa, la participació dels companys que ens han acompanyat i amb qui hem pogut gaudir d’un ambient i una complicitat extraordinària, i també gràcies per la gran tasca dels passats mesos de la nostra companya d’equip, que li ha posat la gràcia per oferir-nos un producte de divulgació patrimonial col.lectiva de qualitat.

Un cop més, gràcies a qui ens seguiu i qui estareu en properes ocasions de Cafès i Carajillus, ara us convidem a llegir les cròniques que els companys que hi van ser ens estan oferint… Alea Iacta Est!

TarracoViva 2014, de Viatge per Catalunya
Tarraco Viva i el coneixement obert, de Mariona Aragay
Tarraco Viva: 20 dies de retorn al passat, d’Eva Jové
Postexcavatòrix al festival Tarraco Viva en el marc del Carajillu de Cafès, d’Oriol Fort
– Tarraco Viva 2014, una visió des de la recerca, d’Antoni Rojas Rabaneda
Omnia Tuta Feliciter, una trobada de bloggers a Tarraco Viva, de Vàngelis Villar
TarracoViva, savoir faire para activar y comunicar el patrimonio cultural, de Santos M.Mateos
Tarraco Viva amb els 5 sentits, per Daniel Zapater

– Tarraco Viva busca realment la transmissió del coneixement, article dedicat a Cafès al blog T/Cultura de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona
STORIFY de #CarajilluTarraco

3 responses to “Valoració de ‘Carajillu de Cafès’ al ‘XVIè Festival Internacional Tarraco Viva’

  1. Retroenllaç: Postexcavatòrix al festival Tarraco Viva en el marc del Carajillu de Cafès. | Postexcavatòrix·

  2. Retroenllaç: Sobre la relació entre museus i bloguers. La meva visió | embadalits·

  3. Retroenllaç: ‘CARAJILLU’ DE CAFÈS A LA VALL DE BOÍ | Cafès de patrimoni·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s