Patrimoni immaterial: ‘El territori, immaterialitat material?’, per Dani Gutiérrez

camps de blat
Camps de blat a l’Anoia

“Territori” “Immaterial”, a simple vista dos conceptes antagònics, oi? A nivell general sembla que el territori sempre és material. Amb aquest article i quatre idees, potser una mica forçades, vull comentar la dimensió immaterial del territori, aquella que estableix la identitat i l’esperit cultural.

Pot el concepte identitat cultural ser traslladat al territori? Els llocs no són tan sols un espai geogràfic, també són una construcció històrica i una pràctica cultural. Per tant és en el territori on es reflexa clarament la identitat cultural de la comunitat que el sustenta. Avui en dia no només valorem els testimonis immobles que configuren l’existència i el caràcter dels pobles entorn el patrimoni arquitectònic, arqueològic i els assimilen als seus processos de creació. També, més que mai, hem de valorar el patrimoni artístic com a capacitat creativa i el patrimoni immaterial com a reflex de les formes de vida.

Sota aquest prisma he tornat a rellegir un article d’Annete Viel “Quand souffle l’esperit des lieux” (quan es respira l’esperit del lloc). És un text molt conegut, però que no deixa de sorprendre. Ens explica que el territori és un espai viu, amb una història no fixada en el temps o l’espai i que evoluciona de manera natural o bé a partir de les accions que s’hi desenvolupen. Per tant el territori és el fruit d’una època i un mirall dels valors (immaterialitat) de la societat que el gestiona.

Sota el concepte territori el que trobem són persones, ciutadans… cultura. Si treballem la identitat i l’esperit d’un territori podrem posar en valor la seva dimensió social, cultural, urbanística, econòmica…. Per tant, coneixent la immaterialitat del territori, també podrem projectar accions de desenvolupament i millora per a les comunitats que sustenten el territori i li donen sentit.

  • A l’àmbit urbanístic programant accions que permetin un planejament urbanístic basat en el coneixement del lloc, per mitjà de les persones que en formen part i dels recursos materials i immaterials existents.
  • A través de l’educació i la cultura promovent el coneixement, la vinculació i la identificació dels ciutadans amb el seu territori.
  • Planificant accions de desenvolupament econòmic arrelades a l’esperit cultural i la identitat del territori.

Descobrir la identitat i l’esperit del territori permet fixar una mirada alternativa, responsable i coherent sobre l’espai, permet recollir allò que és immaterial (format per les visions ciutadanes) i transformar-lo en material (accions de desenvolupament comunitari). Només cal tenir present la dimensió immaterial del territori, que massa sovint es descuida i no es pren en consideració i posar-la en valor.

Dani Gutiérrez
Arqueòleg i consultor en patrimoni cultural
@daniguties

 

Anuncis

One response to “Patrimoni immaterial: ‘El territori, immaterialitat material?’, per Dani Gutiérrez

  1. Retroenllaç: VALORACIÓ DE LA VISITA AL MUSEU DE LA PESCA I A L’ESPAI DEL PEIX | Cafès de patrimoni·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s