La tecnologia en el patrimoni: ‘La RFID en la gestió de col·leccions’, per Marta Soteras

icp

“Els dos puntals en els quals s’ha de sostenir una bona gestió d’una col·lecció són una correcta documentació i una gestió eficaç de les ubicacions.”

La col·lecció de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), a Sabadell, està formada per més de 200.000 fòssils i en rep prop de 22.000 més cada any en concepte de dipòsit. La gestió d’una col·lecció d’aquestes dimensions implica rebre, inventariar i emmagatzemar centenars de peces cada mes. A aquesta tasca cal afegir el servei que s’ofereix a investigadors que suposa unes 200 consultes anuals i el moviment d’unes 8.000 peces, el que implica la cerca a la base de dades, la localització als magatzems compactes i el registre del canvi d’ubicació (en cas de préstecs temporals) per cadascuna d’elles.

Per tal d’optimitzar els recursos humans dedicats a la gestió, després de valorar diverses opcions, l’equip de col·leccions de l’ICP va iniciar el 2011 un projecte pioner a l’Estat basat en la radiofreqüència passiva. Es tracta d’un sistema d’emmagatzemament i recuperació de dades de forma remota, usant una PDA com a lector i unes targetes anomenades tags que inclouen un xip i una antena. La informació continguda en el xip pot ser consultada amb el lector mitjançant la radiofreqüència gràcies a l’antena que du incorporada. A l’ICP es va optar per un sistema de radiofreqüència passiva, on el xip no incorpora cap font d’energia i la transmissió de la informació es produeix mitjançant un camp magnètic extern.

A començaments de 2015, un 14% de la col·lecció de l’ICP implementa aquesta tecnologia. Un cop s’estengui a tota la col·lecció, permetrà una eficaç i ràpida realització d’inventaris, localització d’una peça o d’un grup de peces (segons diversos criteris de filtratge) dins dels magatzems compactes.

En el moment actual, l’ICP estudia establir col·laboracions externes que permetin millorar el sistema d’emmagatzematge i el de detecció de presència per tal de reduir els errors de lectura que s’estima que són de l’ordre del 17%.

 

Marta Soteras March
Gestió de Col·leccions
Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont
@MartaMarch

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s