Valoració de ‘Carajillu de Cafès’ al XVII Festival Tarraco Viva

CarajilluTarraco15 2
Un cop més la magnífica Tarraco ens va acollir amb els braços oberts i ens va fer viure i repetir una de les més genuïnes experiències en un dels festivals de recreació històrica més consolidats de Catalunya i exemple de bones pràctiques pel que fa a l’estudi i pràctica de la divulgació històrica com és Tarraco Viva’15.

En aquesta edició, un reduit grup de prescriptors va seguir la invitació del carajillu i es va endinsar d’una manera immersiva en el festival al llarg de tot un dia, un dia complert on vam seguir algunes activitats d’aquest festival romà que aquest any seguia el tema del bimil·lenari de la mort d’August amb el seu llegat i la construcció d’un imperi, un territori immens que va proporcionar una consciència comuna del què després seria Europa i els territoris de la conca mediterrània. Seguint l’experiència de l’any anterior, però amb un festival de format més reduït (es va passar de tres setmanes intenses a dues i un cap de setmana estrella amb més activitats concentrades), vam poder acompanyar el director del festival, Magí Seritjol, i la regidora de Turisme, Patricia Antón, per un recorregut que ens va permetre experimentar en directe i intercanviar opinions sobre la gestió del festival, els seus objectius, que continuen sent la transmissió del coneixement i l’indiscutible valor social del patrimoni, els projectes de futur de Tarraco Viva i conèixer una mica millor els projectes de ciutat en relació amb el seu patrimoni històric.

El dia va donar per a molt, també per a conèixer de primera mà un projecte que espera néixer el 2017 i que pretén assentar la ciutat de Tarragona com el referent inquestionable al sud d’Europa pel que fa a reconstrucció i divulgació històrica, amb Colonia Tarraco, un espai permanent que se situaria als terrenys de davant l’estació de tren on els visitants gaudissin d’un dia a la romana, amb grups permanents de recreació històrica que els explicarien en viu el funcionament d’una ciutat romana, amb la màxima rigorositat històrica i capacitat divulgativa atractiva. El pressupost previst per al projecte és d’uns 8 milions d’euros i es calcula que per a la construcció i condicionament dels espais exteriors no caldrien gaires recursos perquè ja està previst en el pla urbanístic de la zona.

Durant la seva exposició, el director del festival va fer algunes reflexions molt interessants. Va comentar que la cultura pateix desequilibris perquè no entén la divulgació històrica amb la mateixa normalitat que les ciències. També va comentar que per a ells era molt important més presència física i no tecnologia per explicar la història en viu, que la Colonia Tarraco reinvertiria el 25% dels seus guanys en investigació i conservació, que hi hauria unes 100 persones treballant-hi, que l’entrada rondaria al voltant dels 15 euros i que es faria molt d’esforç per atraure turisme de l’Estat i vendre el producte com un pack que facilités moure’s pel territori i poder realitzar algun dels dos recorreguts previstos pels monuments romans Patrimoni de la Humanitat. Magí  Seritjol també va manifestar la seva satisfacció al llarg d’aquests 17 anys, que el projecte dóna per a una Colonia Tarraco i més, que els recursos continuen decreixent i que per això s’ha concentrat tot en un cap de setmana fort tenint l’amfiteatre com a un dels seus plats estrella.

CarajilluTarraco15 1

Amb Tarraco a Taula vam poder gaudir de les reinterpretacions d’alguns plats que segueixen receptes originals adequades als paladars actuals i que juntament amb ‘El Llagut’ altres restaurants també segueixen (combinant patrimoni amb turisme i proveïdors locals) oferint un producte de qualitat que permet al visitant viure amb major intensitat la seva experiència. Després d’un matí a l’amfiteatre romà seguint un taller d’armes amb Ars Dimicandi, el diàleg entre dos alts càrrecs de l’exèrcit al circ romà i un curt recorregut que va acabar dalt la torre del Pretori, vam concloure la jornada amb un monòleg femení, interpretat per Lívia, la vídua d’August, que ens va permetre acabar de conèixer el caràcter públic i més íntim d’una de les figures cabdals de la història romana. Una experiència de gran complicitat amb el festival, una proposta divulgativa que vam poder compartir amb un altre grup de professionals i que espera tornar a repetir quan s’escaigui.

Un cop més, gràcies als que ens aneu seguint i als que ens acompanyareu en properes ocasions de Cafès i Carajillus, ara us convidem a llegir les cròniques que els companys que hi van ser ens estan oferint… Gràcies i salut, romans!

Lliçons de TarracoViva per a la jove Barcino, de Meritxell M. Pauné.
2.000 años atrás en la ciudad más romana fuera de Roma. Sobre TarracoViva 2015. D’Àngel Mestres.
Spotify TarracoViva’15 de l’experiència #CarajilluTarraco15 gràcies a Marta Sánchez.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s