Valoració de la visita al futur Museu Casteller de Catalunya, a Valls

Us presentem la valoració que vam dur a terme el passat 24 d’octubre al futur Museu Casteller de Catalunya que ens ha fet arribar la Marta Sánchez, @nenagamba a twitter. Encetem, a més, una proposta consistent en demanar als assistents la seva valoració de l’acte per tal de tenir una mirada més ampla i diversa.

Durant aquests últims mesos, dins del bloc temàtic, Patrimoni abandonat, patrimoni reutilitzat, hem estat parlant de les oportunitats que el patrimoni encara pot aportar a la societat actual fins i tot quan han quedat obsolets, i de com determinats agents són els que aconsegueixen reactivar aquests.

La visita del 24 d’octubre a la ciutat de Valls ha estat l’exemple que, d’entre aquests dos pols que suposa l’abandonament i la reutilització, existeixen matisos, dinàmiques i gestions que cal posar sobre la taula. Un centre històric abandonat, el projecte del futur Museu Casteller de Catalunya i unes previsions de rehabilitació d’un nucli que, després de tants anys, sembla que comencin a produir-se, són els ingredients de la següent crònica d’una visita en petit comitè amb Cafès de Patrimoni.

Visita Convent del Carme

El dia va començar a l’entrada del Convent del Carme a Valls, un dels edificis més antics de la ciutat, amb uns 7 segles d’història que, després d’una llarga i complexa rehabilitació, ha acabat recuperant-se com a seu de l’escola Enxaneta, però també com un espai obert per activitats culturals i socials. Allà ens va rebre el responsable de conduir el projecte del Museu Casteller, Jordi Bertran, i el cap d’Urbanisme de l’Ajuntament de Valls, Sergi Ramon.

Pintures gòtiques Convent

Parlem d’un convent que, des del 1321 fins al 2015, ha tingut diferents usos i com a tal, les múltiples reformes que han acabat alterant part de la seva estructura. Tot i així, encara conserva elements singulars que en aquesta última restauració s’han posat en relleu. Parlem de mostres de pintura gòtica ubicades al claustre, datades entre els S.XIV-S.XV corresponents a escuts i llinatges de la ciutat, o elements estructurals del refractari original, avui coincident amb el menjador d’escola. En aquest context, els criteris de rehabilitació i restauració d’aquests elements han de conviure amb l’activitat d’una escola de primària. Barreres arquitectòniques per protegir aquestes pintures o ubicar definitivament el pati escolar a l’exterior de l’edifici són accions destinades a la protecció d’aquest patrimoni. Tot i així, també identifiquem oportunitats per fomentar el seu respecte cap als alumnes. Com podem integrar dins del programa educatiu del centre el fet de conviure en un espai patrimonial? La curiositat per conèixer aquests aspectes fan que vulguem mirar per un foradet aquest dia a dia.

La visita va continuar al futur Museu Casteller de Catalunya. Ubicat entre les places del Blat i de l’Oli. L’elecció d’aquest espai per albergar el futur museu ha propiciat l’enderrocament d’edificacions per tal d’esponjar trama urbana i connectar entre sí aquests dos espais emblemàtics vertebradors cultura popular dins d’un entorn força despoblat i degradat. Es pretén així, mitjançant un vestíbul a peu de carrer i que donarà accés al museu, vincular urbanisme amb cultura a través de la modificació dels traçats. La importància de la fluctuació entre el kilòmetre 0 del món casteller i la plaça del mercat de Valls pretén generar un trànsit de persones que impulsi, a més, la regeneració urbana a través de la difusió de valls i el comerç. A més, els voltants també estan patint reformes urbanístiques de diversos carrers del barri antic i del call Jueu. Les obres es van començar al maig i està previst que finalitzin al maig de 2016.

Visita obres museu casteller

La pausa cafè amb Jordi Bertran, coordinador del futur Museu Casteller, no només ens va permetre entendre millor quin és el pla de revitalització del centre històric, sinó que també vam conèixer més a fons el procés de gestió del nou museu. La història del museu Casteller té un llarg recorregut, els seus primers projectes daten dels anys 60. Ara però, l’actual projecte museològic forma part d’un pla estratègic molt més gran i en el que també estan implicats altres equipaments culturals de la ciutat. L’exemple el trobem amb la inclusió del fòrum casteller dins d’aquest pla o amb la pluralitat d’usos paral·lels a la funció d’escola del Convent del Carme.

Estat conservació nucli històric

Aquesta estratègia respon a la idea de revitalitzar el centre històric a partir de l’ús que es fa de l’espai públic amb les festes populars i la construcció de diferents espais culturals que serveixin de punts estratègics per la fluctuació i trànsit de persones. Tot i que tot aquest desplegament està dirigit a la ciutat de Valls, el cert és que el museu no té la voluntat de ser un museu local en la seva totalitat. Les àrees temàtiques pensades des d’un inici tractaran de forma transversal aspectes històrics, artístics i científics, sense treure la mirada de les colles castelleres que existeixen arreu del territori. Una proposta força pluridisciplinari però que encara no s’ha acabat de definir. El projecte museogràfic està el punt final del procés de selecció. A partir de les 5 propostes guanyadores de la primera fase del concurs d’idees que va organitzar l’equip de coordinació, s’estan desenvolupant les propostes museogràfiques de la segona fase del concurs. Esperem, que en els pròxims mesos, puguem tenir el projecte guanyador i comprovar si tota la inversió i estratègies proposades aconsegueixen el seus objectius de forma respectuosa amb l’entorn.

Moltes gràcies a tots els que ens van acompanyar en la visita i als amfitrions per l’acollida i el tracte que ens veu donar durant tot el matí.

Marta Sánchez

Membre del col·lectiu “Patrimonis Invisibles

@nenagamba a les xarxes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s