Patrimoni abandonat, patrimoni reutilitzat: L’Ateneu Popular 9 Barris

AteneuFOTO12

L’Ateneu Popular 9 Barris està situat en el carrer Portlligat, a la frontera entre els barris de Trinitat Nova i de Roquetes, al Districte de Nou Barris de Barcelona.

Nou Barris era, i encara hi és considerat, com un districte de classe treballadora, i una ciutadania immigrant procedent de les onades d’immigració de la resta d’Espanya dels anys seixanta i setanta. Un barri que es va construir ràpid i sense els serveis públics bàsics, com ambulatoris i escoles, i menys encara amb serveis culturals, com biblioteques o teatres.

El barri es va anar equipant i urbanitzant a cop de reivindicació i treball voluntari, fet que encara marca el caràcter del seu teixit associatiu. Dins d’aquestes reivindicacions neix la de l’Ateneu Popular, encapçalada per un col·lectiu heterogeni format per activistes de la lluita urbana, membres de les associacions de veïns, dels centres socials i de grups artístics amateurs de Nou Barris i alguns de la resta de Barcelona.

AteneuFOTO 11
L’espai escollit per tirar endavant el projecte van ser els antics magatzems d’una planta asfàltica, ocupada quan unes dues-centes persones que van irrompre a la instal·lació per desmuntar-la i donar-li un ús sociocultural. Això passava l’any 1977.

El primer que es va fer va ser enderrocar les cubes de quitrà situades a l’exterior. Els magatzems i la cantina de la planta s’hi va instal·lar un escenari. Al sostre s’hi va pintar “Ateneo Popular 9 Barrios”.

Un cop l’arrancada precàriament, el següent pas significatiu va ser organitzar les 30h d’activitats, que van portar a l’Ateneu diferents mostres culturals, començant a constituir-lo com un pol d’atracció escènic. A partir d’aquí, comença l’aliança amb el sector del circ. Per l’alçada de les naus que s’havien ocupat i pels terrenys que envoltaven la instal·lació, l’ateneu es va convertir en un lloc ideal per poder enfilar trapezis, practicar amb malabars o acollir artistes ambulants que hi plantaven les seves caravanes. Aquesta relació va acabar generant els projectes vinculats a la formació, tant d’infants i joves, com el dels mateixos artistes (l’Escola de Circ Rogelio Rivel), i a la vegada es va convertir també en l’entorn propici perquè comencessin a aparèixer nous espectacles i companyies.

L’Ateneu es va organitzar en assemblees i comissions, i amb la participació de persones a títol individual en la presa de decisions. La més important d’aquestes decisions va ser la de consolidar i confirmar la voluntat de transformar la fàbrica d’asfalt en un espai cultural. Les línies d’acció al principi van ser: la necessitat de donar a conèixer l’Ateneu i les seves activitats als barris, col·laborar amb altres entitats, potenciar les festes populars i reivindicar la remodelació de l’edifici, la transformació total.

Als anys 80 el projecte evoluciona cap a la constitució d’una associació, anomenada Bidó de Nou barris que és la que es proposa per a la gestió de l’equipament quan aquest passa a ser de titularitat municipal. Així, actualment, l’Ajuntament de Barcelona és el titular de l’equipament i l’associació Bidó de Nou Barris gestiona el projecte segons un model de gestió comunitària que és referència per altres equipaments culturals de la ciutat.

Actualment l’Ateneu compta amb un teatre i sala de concerts amb aforament per a 330 persones assegudes i unes 580 de peu. Comptem amb equips de so i llum que ens permeten acollir espectacles de qualsevol tipus, amb un escenari de 8x10m.

Entre els diferents grups que s’acullen estan el Grup de Foc de Nou Barris, recuperat durant els anys 70 i l’Arxiu Històric de Roquetes, arxiu format i impulsat pels mateixos veïns, que és dipositari de la memòria de moltes de les lluites i entitats del districte de Nou Barris.

L’edifici va passar per dues reformes a fons, una l’any 1994 i la darrera l’any 2010, en tots dos processos d’obres l’activitat no s’ha aturat i ha ajudat a mantenir l’Ateneu com un punt de referència.
En la darrera reforma (2010) l’Arxiu Històric de Roquetes, aconsegueix un local propi i marxa de l’edifici de l’Ateneu, movent les seves dependències al costat d’un altre projecte comunitari, 9barris Acull, just davant de la Biblioteca de Roquetes.

La planta de l’Ateneu, malgrat les reivindicacions, ha continuat mantenint la mateixa forma que quan es va ocupar i manté una ferma voluntat de conservar la memòria històrica de com es va guanyar l’equipament.

 

Associació Bidó de Nou Barris
Ateneu Popular 9 Barris

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s