Valoració de la visita a Sants

L’últim debat del 2015,  Patrimoni abandonat, patrimoni reutilitzat: va finalitzar el passat mes de desembre amb una visita al barri de Sants.  Un barri on podem trobar una mostra representativa del que succeeix amb el Patrimoni a altres zones de la ciutat.  La reutilització com resposta a l’abandonament o manca d’inversions que pateix el patrimoni de caràcter més local és un dels exemples que s’ha plantejat fer visible.

La ruta ens va portar per tres espais que parlen de la transformació urbanística i social de Sants en els últims anys. En un barri on encara es respira l’essència de la industrialització, el seu desenvolupament ha acabat condicionant i acceptant diferents models de gestió del patrimoni arquitectònic. De la rehabilitació i l’activitat comercial d’espais industrials i ateneus, fins a  la rehabilitació d’antigues naus amb la gestió veïnal directa.

El primer punt de trobada va ser l’Hivernacle, una antiga fàbrica de tins i aprestos que va ser construïda als anys 20 al voltant dels pocs terrenys agrícoles que encara es conservaven prop del Vapor Vell.  En el moment de la finalització de l’activitat industrial, aquell espai va quedar abandonat i l’any 1997 una empresa de jardineria va remodel·lar  les instal·lacions per a una nova activitat comercial. L’espai, que encara conserva part de la seva fisonomia original, continua obert  al públic i organitzant diferents activitats i el lloguer de les seves instal·lacions per actes i rodatges.

L'Hivernacle. Fotografia: Jacqueline Glarner

Fotografia: Jacqueline Glarner

Per altra banda trobem el Foment Republicà. Un edifici simbòlic que, tot i que mai va ser abandonat, ha estat seu de diferents entitats, sovint vinculades directament a la política o a un partit polític. De l’ Ateneu artístic de Sants al Foment Republicà on es va crear l’Esquerra Republicana de Catalunya passant per la Falange Española fins al 1980 que l’ocupà l’agrupació d’ Escoltes Catalanes. L’edifici continua sent propietat de la familia Batllori i actualment tenen llogades les seves instal·lacions a l’empresa Neventum. Durant la visita, Alberto Sanz de Neventum ens va obrir l’espai de l’antic Teatre. Una sala de forma rectangular coberta amb cel-ras d’enormes cassetons de guix amb una estructura de fusta i encanyissat. A la banda posterior, encara es conserva la forma de l’antic teatre que quedava definit amb tres pilars de separació. L’arc central era on hi havia l’escenari, avui desaparegut, i els altres dos arcs, actuaven de laterals de l’escenari.

Foment Republicà. Fotografia: Santos M. Mateos

Fotografia: Martí Casas

La ruta va finalitzar a l’espai de Can Batlló, al bloc onze. El debat de la visita va girar entorn de la rehabilitació d’espais que gaudeixen d’un reconeixement com a béns patrimonial, com per exemple espais que consten al catàleg en qualsevol de les seves categories. Malauradament es coneixen molts exemples d’elements arquitectònics destruïts a la darreria del segle XX alegant motius urbanístics. Una desaparició de patrimoni que, tot i així, encara podem trobar en casos com el que Agus Giralt ens referia fa un temps en un Quan els vapors ja no fumegena Cafès de Patrimoni.

El debat a Can Batlló. Fotografia: Carmemix

Fotografia: Carmemix

I és que és evident que el nostre patrimoni arquitectònic forma part de la nostra història i fer-lo desaparèixer o no tenir-ne cura és perdre oportunitats per conéixer el nostre passat o la nostra identitat en un marc urbà com Barcelona que fa perillar la identitats dels barris i antics pobles que la conformen des de finals del segle XIX.

Els diferents exemples visitats a la sortida representen projectes de treball a l’entorn del patrimoni arquitectònic que, lluny de suposar-ne la desaparició o la descontextualització, tracten de donar un nou ús respectant al màxim possible els usos per als quals van ser destinats. Espais com un “garden” dins una nau industrial, o un espai que reclama nous models socials a les naus d’una antiga fàbrica són, precisament exemples de com podem donar nous sentits a uns espais que, en altres temps, haurien desaparegut irremeiablement.

Volem agrair a Elisenda Rosàs per acompanyar-nos durant la visita, a l’empresa Neventum i Andreu Batllori per obrir-nos la porta de les seves oficines.

 

Marta Sànchez

@nenagamba

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s